Kunstner stolt over lokal opbakning til dansende Hippo Ballerina i fødebyen

– Fantastisk, at jeg kan få opstillet en skulptur i min fødeby. En drøm for enhver kunstner, siger Bjørn Okholm Skaarup i telefonen fra New York.
bjørn og ballerina

Af Erik Jørgensen

Hun er ikke en hvilken som helst primadonna, den dansende flodhest Hippo Ballerina, iført skørt, der nu – efter godt et års tid på prøve – får fast grund under balletskoene på Torvet i Rudkøbing.

Hippo Ballerina er en berejst dame, og hun har tidligere gennem årene slået sine folder og piruetter på de store scener i verdensbyer som New York, Miami, Firenze, Venedig og Dubai, men kunstneren, Bjørn Okholm Skaarup, født og opvokset i mere ydmyge Rudkøbing, nu bosat i New York, er stolt over, at en langelandsk folkeindsamling, kulminerende med Hippo Ballerina-dagen den 13. september, nu resulterer i, at hun får et fast ståsted i hans fødeby.

– Fantastisk, at jeg kan få opstillet en skulptur i min fødeby, og med lokal opbakning. Jeg er meget glad, det er en drøm for enhver kunstner… – og der er virkelig gjort en kæmpe indsats for at få det til at lykkes, siger Bjørn Okholm Skaarup i telefonen fra New York.

En initiativgruppe med Frits Nielsen, som kunstneren kalder en rigtig ildsjæl, i spidsen fik ideen til en indsamling, hvor Bjørn Okholm Skaarup to gange i forløbet har reduceret prisen fra først 1,6 mio. kr. via en million til nu 500.000 kroner. 

Brugsuddeler Kim Behnfeld tog trumfen hjem, da han fik arrangeret det sådan, at Rudkøbing Handelsstandsforening støttede Hippo Ballerina-dagen, og SuperBrugsen donerede 10 procent af dagens omsætning i butikkerne i dividende til indsamlingen.

– 10 procent svarer til 78.276 kroner, men vi runder op til 80.000 kroner, sagde Kim Behnfeld dagen derpå, da regnskabet var gjort op. 

Status er nu, at der er 436.500 kroner at gøre godt med, så målet er tæt på, og en lokal anonym velgører har lovet at betale restbeløbet op til den halve million, hvis nogle monetære småjusteringer, der mangler at blive gjort op, og en uafklaret fondsansøgning ikke rækker.

For Bjørn Okholm Skaarup har det været en stor oplevelse at følge slagets gang, og han glæder sig over, at Hippo Ballerina nu kan slå sine folder på Torvet i fødebyen.

– Hun passer perfekt til Torvet. Jeg har hele tiden ment, at der mangler skulpturer på Torvet, siger han.

– Orv, det’ for børn, tænkte flodhesten Hippo Ballerina, da hun pludselig var midtpunkt i et skibsprojekt i børnehøjde på Torvet i sommer.

Bjørn Okholm Skaarup kommer hjem på familiebesøg til december, og han kunne sagtens forestille sig, at Hippo Ballerina kommer på plads på sin sokkel ved en formel indvielse, mens han er i Rudkøbing i julemåneden.

– Utroligt, at hun nu er i Rudkøbing. Det er en win-win situation for os alle, konstaterer Bjørn Okholm Skaarup, der har bemærket, at ikke alle er lige begejstrede.

– Men sådan er det med rigtig kunst, den skal dele vandene, og der vil altid være forskellige holdninger. Sådan skal det være!

Til gengæld begejstrer ballerinaen de mange selfie-turister, der gæster Rudkøbing og lige skal et smut forbi Torvet…

 

Fakta

Hippo Ballerina har stået på Torvet siden 20. juni 2023. Hun er 260 cm høj og vejer 850 kilo.

Bjørn Okholm Skaarup lever og arbejder i både Firenze og New York. Han er født i Rudkøbing i 1973, og gennem de seneste 20 år har han arbejdet med at opbygge sit særegne dyre-univers fra sine atelierer.

Bjørn Okholm Skaarup er tilknyttet Galleri5000 i Odense.

Kilde: Visit Langeland.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment