Nyt fælles menighedsråd for Kirkeby og Ollerup kirker

Hvem skal bestemme i fremtiden?
Hovedfoto IMG_6478

AF TORBEN FROST

 

Det er allerede besluttet, at der fremtidigt kun skal være ét menighedsråd for Ollerup og Kirkeby kirker i fremtiden – Det kaldes et Pastoratråd, fordi det dækker over flere sogne i ét pastorat (altså med én præst).

Det næste er, at der skal findes 1-2 nye menighedsrådsmedlemmer i Kirkeby og 4 nye menighedsrådsmedlemmer i Ollerup inden den 17. september i år!

 

Hvad betyder det for kirkerne og lokalområdet?
Det har jeg spurgt et par repræsentanter for de to nuværende menighedsråd om, nemlig Lotte Lamp fra Kirkeby menighedsråd og Karen Strandhave, der er formand for Ollerup menighedsråd.

 

Nyt fælles menighedsråd
Menighedsrådsmedlemmer og borgere/medlemmerne af folkekirken, i både Ollerup og Kirkeby, ønsker at lade deres menighedsråd sammenlægge.

Hvorfor?
– Jo opgaverne er stort set de samme, så det gøres for at løse opgaven begge steder mere effektivt. I stedet for at have et menighedsråd i Kirkeby med seks medlemmer og et menighedsråd med fem medlemmer i Ollerup, så vil det give mere mening med et nyt samlet menighedsråd med otte medlemmer, hvor ingen laver det dobbeltarbejde, siger Lotte Lamp og Karen Strandhave.

 

Fire pladser fra hhv. Ollerup sogn og Kirkeby sogn
Det er aftalt, at de to sogne skal vælge hver fire medlemmer til det fælles menighedsråd. Hvis ét af sognene ikke kan vælge fire medlemmer fra eget sogn, er det ikke muligt at supplere med flere medlemmer fra det andet sogn, til det fælles menighedsråd.

 

Hvis et af sognene, eller dem begge, ikke får valgt medlemmer nok, så vil der være mulighed for suppleringsvalg den 8. oktober 2024. Hvis det heller ikke lykkes her, vil Fyns Stift og dermed biskoppen skulle beslutte hvad der skal ske, siger Lotte Lamp og Karen Strandhave og fortsætter:
– Det er derfor uhyre vigtigt, at der vælges fire medlemmer både i Ollerup og Kirkeby sogne. Ellers risikerer vi, at andre (Biskoppen/red.) kommer til at bestemme, hvad der skal ske med sognet/sognene.

 

Vigtigt at begge sogne finder min. fire kandidater til det fælles menighedsråd.
Udtalelsen fra de to nuværende menighedsråd er ikke til at tage fejl af: Hvis sognenes medlemmer af folkekirken vil blive ved med at have den afgørende indflydelse på deres sogns kirke, så skal der vælges fire kandidater fra hvert sogn og gerne to suppleanter også.

 

Valget er den 17. september!
I Ollerup skal der findes fire nye menighedsrådsmedlemmer plus to suppleanter. I Kirkeby er der i skrivende stund lidt usikkerhed om, om der mangler et eller to medlemmer plus to suppleanter.
I Kirkeby starter valgforsamlingen kl. 17 i Kirkeby menighedshus, og i Ollerup starten den kl. 19 i Ollerup menighedshus. Alle medlemmer af folkekirken er velkomne.
Det nye menighedsråd tiltræder den første søndag i advent.

 

Tøv ikke med at kontakte dine lokale menighedsrådsmedlemmer, hvis du overvejer at opstille.
– Nye medlemmer vil få en unik chance for at sætte sit præg på de lokale kirker. Samtidig er der mindst to rutinerede menighedsrådsmedlemmer, som nye kan trække på plus præsten, som er ”født medlem” af menighedsrådet, siger Karen Strandhave og Lotte Lamp og tilføjer.

– Kirken er et unikt samlingssted, som vi ikke kan undvære. Og nok har vi mange forskellige foreninger, som mange af os deltager i, men kun én forening er fælles for de fleste af os, nemlig kirken. Her vil mange gerne døbes, giftes og ikke mindst begraves, lyder det fra Lotte Lamp – Kirken er med til at styrke sammenhængskraften i et lokalsamfund, tilføjer Karen Strandhave

 

Lotte Lamp supplere, at kirken kan være ”meditation” for mange – et sted, hvor man kan komme i større kontakt til sig selv, og tilføjer: Kirke er noget vi skaber sammen – ikke bare en bygning.

 

Begge gentager de budskabet:
– Overvej om ikke det er noget for dig at stille op til menighedsrådet. Prik en ven på skulderen og stil det samme spørgsmål den ham/hende, siger de.

 

“Bak op! Kom ud at stemme den 17. september”, lyder opfordringen fra Lotte Lamp og Karen Strandhave

 

 

Hvad er et menighedsråd?
Et menighedsråd er valgt for en fireårig periode til at lede og administrere kirkens daglige drift og aktiviteter. Alt efter sognets størrelse, vil et menighedsråd bestå af 6 til 20 medlemmer, der i gennemsnit mødes én gang om måneden.

Ud over møderne er der også opgaver i forbindelse med aktiviteter, udvalg, møder i sognet og lignende.

 

Man vælges af sognets folkekirkemedlemmer. Menighedsrådsarbejdet handler om at gøre en aktiv indsats i det lokale demokrati til gavn for den lokale folkekirke. Menighedsrådet har ansvaret for:

  • Kirkelivet (hvilke aktiviteter skal prioriteres?)
  • Kulturarven – kirkebygninger og arealer
  • Kirkegården og begravelser
  • Personaleledelse
  • Kirkens økonomi.

 

Menighedsrådet er også med til at beslutte, hvilken rolle kirken skal spille i lokalsamfundet.

 

 

Alle kirkesognes menighedsråd i hele Danmark skal vælges eller genvælges den 17. september 2024. Tjek ved dit lokale sogn, hvilket tidspunkt valghandlingen starter i dit kirkesogn.

 

Foto: Torben Frost

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment