Medicinhaverne i Tranekær er i rivende udvikling

Op mod 800 forskellige planter og 100 træer og buske passes og plejes af de omkring 60 frivillige i Medicinhaverne. Og der bliver brug for endnu flere hænder til nye spændende aktiviteter i fremtiden.

 

ANNONCE

Skærmbillede 2024-09-05 kl. 16.04.12

Har man ikke allerede været her, så kan det på det varmeste anbefales at tage turen til Medicinhaverne i Tranekær. Og tag gerne madpakken eller kaffen med. Her er nemlig også gode muligheder for en lille picnic, mens man lader alle sine sanser blive stimuleret af de mange flotte planter og urter i de seks haver på Langeland. Der er nemlig borde og bænke i alle haverne.

Medicinhaverne i Tranekær er en medicin-botanisk park som ligger ved foden af Tranekær Slot. Haverne drives af en forening på 420 medlemmer og op mod 60 frivillige, som med nænsom hånd passer og plejer de 3,2 hektar jord, som Medicinhaverne dyrkes på.

Det var i november 2008, at det første spadestik blev taget til anlæggelse af Medicinhaverne. Havearkitekt Jann Poulsen og læge Ole Due Petersen, udarbejdede haveplanen og udvalgte planterne, som i dag er nået op på 800 forskellige plantesorter, inddelt i seks temaer efter menneskets overordnede kropsfunktioner. Planterne har alle gennem tiden været tilskrevet medicinsk virkning.

Medicinhaverne har over de sidste 15 år udviklet sig til en smuk og enestående turistattraktion på Langeland, som i 2021 havde knapt 17.500 besøgende. Haverne udgør et areal på 3,2 hektar. De mange gæster kommer både som enkeltpersoner, familier og i større selskaber i busser for at opleve Medicinhaverne i Tranekær. Man kan gå en tur på egen hånd og orientere sig via de mange skilte – eller endnu bedre – ved at bestille en rundvisning eller en guidet tur.

 

 

Hvordan kan Medicinhaverne se ud om 15 år?
“Medicinhaverne skal udvikles sammen med Langeland Kommune, Tranekær Slot, Visit Tranekær, Langeland Sammen og Geopark Det Sydfynske Øhav“, lyder det fra Jørn Kristiansen som er ny formand for foreningen Medicinhaverne. Han har mange års erfaring med frivilligt arbejde og er god til at sammenkoble interesser og mennesker. Jørn har fokus på at fastholde og udvikle den høje faglige viden i Medicinhaverne, at skabe gode rammer for de frivillige og fokus på at samarbejde om flere besøgende og dermed flere indtægter.

– Vi skal i gang med at videreudvikle Medicinhaverne og se os selv i samspil med den spændende udvikling vi oplever på Langeland i øjeblikket. Vores areal er ikke længere kategoriseret som landbrug, så der skal laves en ny lokalplan sammen med Tranekær slot og – gods og Langeland Kommune. Det giver nye muligheder, hvor ikke mindst tiltrækning af flere turister skal indtænkes, forklarer Jørn Kristiansen og fortsætter:

– Medicinhaverne, som de ser ud i dag, blev designet for 15 år siden. Det er på tide at se på hvordan Medicinhaverne kan se ud om 10 – 15 år for vi skal se vores udvikling i sammenhæng med omgivelserne. Derfor skal der nedsættes en strategisk udviklingsgruppe, hvor vi sammen med blandt andre Tranekær Slot- og gods, kommunen, Visit Tranekær og Geopark Det Sydfynske Øhav skal se på, hvordan vi sammen kan gøre den nordlige del af Langeland til et endnu mere spændende sted at besøge, siger Jørn Kristiansen.

Geopark Det Sydfynske Øhav blev udnævnt til UNESCO Global Geopark ved UNESCO Executive Board’s forårsmøde i Paris.
Med udnævnelsen følger en anerkendelse af områdets store betydning for at forstå den naturhistoriske og geologiske udvikling i både Danmark og verden.

Vi har et rigtigt fint og konstruktivt samarbejde med Tranekær Slot og der bliver altid set velvilligt på de ønsker Medicinhaverne har. Greve Christian Ahlefeldt-Laurvig er repræsenteret i bestyrelsen for Medicinhaverne og han har en stor interesse i at formidle fortællingen om kulturarven.

Et eksempel på et aktuelt lokalt samarbejde er, at der arbejdes på adgang til den lokale hatbakke som ligger lige op til Medicinhaverne og langs Øhavsstien.  Her planlægges fælles skiltning og fortælling om hatbakken. Besøgende skal kunne drikke en kop kaffe eller spise madpakken mens de mærker historiens vingesus, fordi de sidder på en unik type bakke skabt under seneste istid og som ikke findes andre steder i verden.  Og så er der her på toppen af bakken en fantastisk udsigt over Langelandsbæltet, fortæller Jørn Kristiansen.

 

 

Flere frivillige
Der er brug for flere frivillige i Medicinhaverne – og alle er velkommen. Også gerne familier så mangfoldigheden styrkes i det frivillige arbejde.
– Vi har både frivillige som bor på Langeland, frivillige som kommer fra andre landsdele, samt frivillige som har sommerhus på øen og kommer og hjælper, når de er på ferie.

Lige nu mangler vi frivillige til have 6 – De 5 Sansers Have. Det er en helt nyanlagt have, så her handler det om at få plantet de sidste planter og få dem alle til at gro.

Medicinhaverne passer godt på gamle oprindelige planter og træer og buske. Vi udgør en lille genbank. Og det er vigtigt. Krydderurter, kål og salat indeholder en masse gode stoffer for kroppen og indeholder også oprindeligt nogle bitterstoffer, som vi ikke altid er så vilde med. Derfor har vi i dag fremavlet planter, der ikke er bitre, gror hurtigt og ser godt ud, men de er ikke altid lige så sunde, som de oprindelige planter, der indeholder bitterstoffer. De gode stoffer for kroppen sidder ofte her. Vi har disse gamle oprindelige planter og sikrer dem for fremtiden, forklarer Jørn Kristiansen.

Vi dyrker også frø til både eget brug og til salg og frøsamling og -sortering er en del af det frivillige arbejde i haverne. Viden om og håndtering af frø sker bl.a. i et samarbejde med Danske Frøsamlere.

– Vi holder i Medicinhaverne jævnligt kurser for vores frivillige og også offentlige kurser for folk, der er interesseret i medicinske planter. Hold dig opdateret om kurser og workshops på vores hjemmeside og på Facebook, siger Jørn Kristiansen.

 

Læs: Medicinhaverne i Tranekær søger frivillige

 

 

De seks haver i Medicinhaverne
Åndedræt og kredsløb
Urin- og kønsveje
Nervesystem og bevægeapparat
Fordøjelse, stofskifte og ernæring
Infektioner og Hildegards have
Haven for de fem sanser

 

medicinhaverne.dk

Facebook

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment