I gang med forrygende turistsæson

Broløkke har skaffet flere hotelpladser, og udlejningen af boliger via platformen airbnb bringer Langeland i front
HOVEDFOTO - I gang med forrygende turistsæson

AF MICHAEL STRANGE LORENZEN

 

Langeland er i gang med en forrygende turistsæson, hvor man for eksempel i maj har oplevet fremgang og det bedste besøgstal for denne måned i den periode, der er målt i. Det drejer sig om årene 2017-24.

Juni har til gengæld givet en mindre tilbagegang, men man ligger stabilt og på niveauet for 2021, og Langeland klarer sig bedre end Fyn og øerne samlet.

Og ret overraskende viser den seneste opgørelse, at Langeland er størst i det fynske område, når det gælder udlejninger af boliger til feriefolket gennem platformen airbnb.

– Vi har længe efterlyst tallet, som opgøres via Destination Fyn (det fællesfynske turismesamarbejde, red.), og her viste juni, at vi havde cirka 10.000 bookinger på Langeland. Jeg ville umiddelbart tro, at storbyerne ville have flere airbnb-gæster end os, men sådan er det ikke, påpeger erhvervs-, kultur- og turismechef i Langeland Kommune, Jane Jegind.

Hvor mange personer, der indgår i airbnb-tallene kan man ikke opgøre, da der kun registreres antal udlejninger. Ikke hvor mange, der har benyttet boligen.

 

Det tegner godt
Overnatningstallene for den resterende del af sæsonen kommer senere og efter deadline til denne udgave af Langelandstidende.dk, men Jane Jegind holder den optimistiske fane højt.

I forhold til for eksempel Svendborg skiller Langeland sig ud.

– Svendborg er stærk på hotelområdet, men vi har fået flere hotelpladser via Broløkkes udbygning, og til gengæld har vi store styrker i campingpladser, airbnb-udlejninger og sommerhusene. Dertil kommer lystbådehavnene, hvor vi jo også har fået Dageløkke på kortet, nævner Jane Jegind

Når man ser på, hvem der kommer og besøger os, ligger fordelingen nogenlunde ligeligt mellem danske og udenlandske gæster. Især tyskere er her mange af, og flere forventes. Destination Fyn, som varetager den internationale markedsføring, har udvalgt UNESCOs Geopark Det sydfynske Øhav som særligt fokusområde til det tyske marked.

Den satsning forventer Jane Jegind vil give mange gæster.

 

Sæsonen spredes ud
En målsætning for Langeland har været at sprede turismesæsonen ud, så det ikke kun er de tre sommermåneder, at gæsterne strømmer til i.

Og Jane Jegind fremhæver også mange endags-turister. Køen af biler er ofte stor, når hun kører hjem til sin bopæl i Odense.

– Jeg har en drøm om, at Vejdirektoratet en dag vil placere et kamera på Langelandsbroen, der kan registrere alle dem, som kører over. Så kunne man tage udgangspunkt i en vinterdag og så sammenligne med alle andre dage. Jeg tror, at tallet er stort, siger hun.

Et fornemt musikprogram og den nye Ø-festival er solide trækplastre.

– Ø-festivalen har fået en ualmindelig flot anmeldelse i det anerkendte musiktidsskrift Gaffa, og der har været mange andre fine arrangementer, nævner Jane Jegind.

Stivennernes værk om langelandske vandreruter og den forholdsvis nye cykelrute Herregårdsruten trækker flere naturturister til.

– Jeg er helt sikker på, at der for mange sker noget, når de kører hen over broen. Skuldrene kommer ned, man bliver mere afslappet. Og der er flere og flere, som vægter det grønne og bæredygtig turisme højt, fastslår erhvervs-, kultur- og turistchefen.

Bæredygtig turisme kan give sig udslag i, at man sparer på vandet, køber bæredygtigt ind og har en ordentlig sortering af affald.

 

Regnvejr skræmmer generelt ikke
Det danske vejr kunne tidligere på sommeren godt give panderynker.

– Jeg har da hørt fra campingpladserne, at i perioder med megen regn var det ikke alle, der havde booket plads, som dukkede op, og det er nok også gået ud over Koldkrigsmuseum Langelandsfort. Men omvendt – med de stigende temperaturer vi ser sydpå i Europa er der også mange, der tilvælger os, fordi her er til at være. Der er vel ikke megen sjov i at holde ferie i 36-40 graders varme, og vi ser faktisk også flere franskmænd, spaniere og italienere her hos os, siger Jane Jegind.

Nogle i branchen er nødt til at omstille sig. For et par år siden blev reglerne strammet for fiskeri af torsk.

– Det er klart, at det næppe er attraktivt for eksempelvis tyske lystfiskere at tage herop og kun må fange én torsk pr. dag. Her vil jeg anbefale bådudlejerne at tænke i andre baner. Det er andre fisk, man kan gå efter, og vi ser jo også, at flere og flere har fokus på havmiljøet.

Det er godt et år siden, at Langeland Kommune åbnede sit nye besøgscenter i Østergade i Rudkøbing, og det er blevet så godt modtaget, at man i sommerperioden har indført lørdagsåbent og forlænget åbningstid fredag.

Samtidig kan man få turistinfo på biblioteket, hvor det i øvrigt er registreret, at 25 procent af alle lånerne er turister eller deltidslangelændere.

 

 

FAKTA
Der var i maj 59.665 kommercielle overnatninger på Langeland. Altså hoteller, campingpladser, sommerhuse med videre. I juni lå tallet på knap 60.000 kommercielle overnatninger. Der er registreret cirka 10.000 bookinger inden for airbnb, en stigning på 11 procent fra 2023.

Allerede ved udgangen af juli havde man flere henvendelser fra turister end i hele 2023. Det forholdsvis nye besøgscenter havde fået 5731 henvendelser.

 

Kilder: Visit Denmark og Destination Fyn

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment