Ø Festival for det magelige publikum

Toastmaster Carsten Holm fra Gaardhaven bød publikum velkommen fra Ø Scenen og introducerede Anne Linnet med band som de første til at slå tonen an ved premieren på Ø Festival Langeland på Rue Mark i Rudkøbing – den tredje af slagsen…

IMG_6601

AF ERIK JØRGENSEN

Lad os begynde med lidt festival historik:

Ideen til en Langelandsfestival på Rue Mark i Rudkøbing opstod spontant, da Troels Hersom, Langelandsfestivalens fadder, i “en bagskid” en sensommeraften i slutningen af 1980’erne oplevede en solnedgang ved Bellevue – og han udbrød: Her skal være festival!

 

Og netop solen stråler over Rue Mark, da Anne Linnet torsdag eftermiddag åbner ballet og dermed den første udgave af Ø Festival Langeland, der tager over efter to forliste Langelandsfestivaler med konkurser på CV’et i henholdsvis 2006 og 2023.

– Fantastisk at nogen tager over og fat om musikken, så der kan være musik i hele Danmark, takker Anne Linnet og opfordrer publikum til at applaudere.

Det bliver, som folkene bag Ø Festivalen selv introducerer, “vores ambition at holde festivalen intim”. Forventningen er 3000 gæster på den lille, ja, intime, festivalplads med havudsigt til Strynø og Tåsinge.

– Alle skal have en god oplevelse, så vi kan vokse os større år for år…

Og det må da også konstateres, set med det professionelle festival øje, der har deltaget i Danmarks største Havefest gennem årene med over 20.000 gæster, at der er god plads til alle, råderummet er stort, og mange slænger sig da også mageligt i diverse strand- og liggestole. Dertil skal siges, og det er måske en vigtig pointe, at da Troels Hersom inviterede inden for til den første Langelandsfestival i sommeren 1991 var der vel sagtens kun 2500-3000 gæster, ja, så få, at der var gratis adgang på sidstedagen.

Ø Festival Langeland anno 2024 er for det magelige publikum. Det indrømmer Winnie Midtgaard og Lone Madsen fra Troense, der har indløst én dagsbillet, gerne, at den magelighed bidrager de til, som de putter sig der i liggestolene og venter på Anne Linnet slår tonen an på Ø Scenen.

– Vi kommer af og til på Gaardhaven og nyder stemningen, og det er den vej rundt, at vi er her til Ø Festival, fortæller de.

Niels og Vibeke er et andet mageligt par, der slapper af, mens de sunder sig nogle timer på Rue Mark som en afstikker over de tre broer fra deres roadtrip på fire hjul Fyn Rundt.

 

– Vi har blandt andet været på Lundsgaard ved Kerteminde og badet i Storebælt, det var virkelig koldt, smiler Vibeke, og Niels supplerer, at næste stop på deres fynske odyssé bliver Assens, når deres timeglas på Ø Festival rinder ud.

– Vi sender gerne stafetten videre…

 

Bramfri Festival i Ørstedsparken er det intellektuelle bidrag i denne festivaluge, og blandt publikum ser vi familien Mørk Mydtskov fra Rudkøbing med børn, børnebørn og svigerbørn, der sammen med vennen fra nabolaget, Tommy Bredal, har slået sig ned på græsplænen. Bramfri Festival er en hyldest i samtale og musik til den verdensberømte fysiker og kemiker – og ordsmed – Hans Christian Ørsted, der er født og opvokset i Rudkøbing. Det er ikke så meget de naturfaglige kundskaber, som den afdøde fysiker hyldes for, men derimod de humanistiske. H. C. Ørsted har nemlig haft en betydelig indflydelse på det danske sprog, som han har været med til at forme med opfindelsen af 2500 ord. Ildsjæl, klangbund, hverdagssprog, sejrsglæde, tidevand, udstråling, sanseevne og bramfri, som festivalen er opkaldt efter, er blot nogle af alle de mange ord, som H. C. Ørsted har udtænkt til glæde for det danske sprog.

 

Foto: Erik Jørgensen

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment