Prisloft på fjernvarme rammer grøn omstilling

Fjernvarmeværkerne på Syd- og Midtlangeland frygter for den grønne omstilling, hvis regering og politisk flertal i Folketinget kommer igennem med prisloft på fjernvarme
IMG_6394

AF ERIK JØRGENSEN

 

Et lovforslag om prisloft på fjernvarme fra årsskiftet, som regeringen med et bredt politisk flertal på Christiansborg har sendt i høring, får ingen varm modtagelse på Langeland.

– Vi mangler at høre, hvad prisloftet er, siger Torben Tørnqvist, formand i Midtlangeland Fjernvarme, og Ulrik Kølle Hansen, formand i Sydlangeland Fjernvarme.

Ifølge det politiske udspil fra Christiansborg skal prisloftet på fjernvarme tage udgangspunkt i udgifterne til en varmepumpe.

– Det er jo nemt at skrive, at det skal være i forhold til varmepumper, men her er der stor forskel på, hvor i landet de bliver monteret, da man skal være opmærksom på, at etableringsomkostningerne skal medregnes i regnestykket, årlige eftersyn. Og så videre…, siger Torben Tørnqvist og Ulrik Kølle Hansen.

Aftalepartierne i Folketinget argumenterer prisloftet med, at forbrugernes årlige varmepriser i 2023 varierer fra 8000 kroner til 39.000 kroner. Langeland ligger i den billige ende af skalaen.

– Vi er af den opfattelse, at vi har et godt produkt at tilbyde de forbrugere, som er tilsluttet vores fjernvarmenet på Syd- og Midtlangeland. Vores priser holder sig tæt på et gennemsnitshus på 130 m2 og et forbrug på 18,1 MWh. På Midtlangeland er prisen 16.455 kroner, og på Sydlangeland er den 15.076 kroner. Landsgennemsnittet er 16.296 kroner, forklarer Torben Tørnqvist og Ulrik Kølle Hansen.

De har holdt et møde, hvor de drøftede et par spørgsmål, som langelandtidende.dk. stillede dem i kølvandet på, at Landdistrikternes Fællesråd i et opråb udtrykte bekymring for de små varmeværker på landet.

– Vi frygter, at et prisloft vil betyde udfasning af fjernvarme i mange landdistrikter… Ikke nok med, at det vil være en kæp i hjulet på den ønskede omstilling til grøn fjernvarme, det vil også ramme hårdest i de landområder, hvor der er størst behov for denne omstilling, lød det således fra Steffen Damsgaard, formand i Landdistrikternes fællesråd.

Deler I som formænd denne bekymring?

– Vi kan vel stille spørgsmål ved rimeligheden i det der foreslås. Regeringen har jo kørt meget på grøn omstilling, og det er ikke omkostningsfrit at installere. Først investerer man en masse penge i den grønne omstilling, og herefter sætter regeringen et prisloft på fjernvarme, konstaterer de to langelandske fjernvarmeformænd med forundring.

Er I en del af den målgruppe af varmeværker på landet, som Steffen Damsgaard refererer til?

– Fjernvarmeværker kører efter “hvil i sig selv princippet”, at overskud skal betales tilbage til forbrugerne året efter. Det betyder, at det er begrænset, hvor store investeringer et varmeværk kan foretage, da prisloftet forhindrer store opsparinger eller henlæggelser til investeringer. Det kan hæmme nyinvesteringer, hvis vi ikke må henlægge og dermed hæve varmeprisen, og når vi ikke kan nyinvestere, har det den konsekvens, at vi “lapper” på gamle anlæg og ikke kan følge med den grønne omstilling.

 

Foto: Erik Jørgensen

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment