Dengang Anders And kom til Thurø

Thurø Minigolf har siden 1950’erne hver sommer været et samlingspunkt for lokale og turister
Dengang Anders And kom til Thurø

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

De fleste af os kan ikke huske andet, end at skal vi spille minigolf, have verdens bedste isvaffel og bade i noget nær det varmeste badevand i Danmark, så går turen til Smørmosen på Thurø – naturligvis.
Thurø Minigolf har været et familieforetagende siden det åbnede i 1951. Det er nu tredje generation som driver det hyggelige sted efter at Lisbeth Kristensen har solgt sin halvpart til børnene Trine, Simon og Mike.

 

Anders And kom i 1952
Lisbeth Kristensen var blot en lille pige, da hun sammen med sin far Jørgen Kristensen var med til at blande cementen til de første minigolfbaner.
– Jeg husker det som en rigtig god tid. Vi var derude fra morgen til aften hver eneste dag mine forældre og jeg. Min mor Lis stod for kiosken og alt det administrative og min far klarede det praktiske arbejde. Jeg selv var med nærmest over det hele, fortæller Lisbeth Kristensen og viser mig scrapbogen med billeder og udklip fra alle årene.
Ideen til at lave en minigolfbane på Thurø opstod efter at Lis og Jørgen Kristensen havde været på en tur til Jylland. Her havde de spillet minigolf og på vej hjem i toget fik de tanken, at sådan en skulle der være på Thurø. Ret hurtigt tog de kontakt til det som dengang hed Thurø Kommune, og ansøgte om at leje kommunens rekreative område i Smørmosen til opførelse af en minigolfbane og en kiosk med salg af is og pølser. Det fik de ja til – og heldigvis for det.
De første minigolfbaner var simple og uden de figurer vi kender i dag. Det var teglmel baner, så når det regnede gik de i stykker. Det var ikke den optimale løsning, så ret hurtigt gik Jørgen Kristensen i gang med at lave cementbaner i stedet.
– Min far var meget kreativ og også ret selvkritisk. Tingene skulle være i orden. Ofte stod han og snakkede med gæsterne om banen og stedet til input og inspiration. I 1952 kom den første figur på banen. Det var Anders And, som vipper med næbbet, når bolden rammer rigtigt på banen. Senere kom Konen og frøen, og så gik det ellers slaw i slaw, smiler Lisbeth Kristensen, og jeg fornemmer, at hun sender sine forældre kærlige tanker.

 

Det bedste og varmeste badevand
I 1950’erne fik danskerne biler, og det betød, at familierne nu kunne komme nemmere rundt i landet. Smørmosen og Thurø Minigolf blev ret hurtigt et udflugtsmål, og derfor besluttede familien Kristensen at udvide med gynger og lejeplads. Rutchebanen ved stranden og på badebroen kom til få år senere, og så skete der noget i 1960’erne. Mange badestrande i Danmark lukkede pga. forurenet badevand – også i de sydfynske farvande.
Men ved Smørmosen var vandet helt i top – og faktisk, som en ekstra sidegevinst, målt som noget af det varmeste badevand i Danmark
– Der var ikke mange andre steder at tage hen end til Smørmosen, så det gav selvsagt flere gæster, fortæller Lisbeth Kristensen som på det tidspunkt var kommet fast på lønningslisten i grillen, som hun passede.

 

Næste generation
Gennem årene blev minigolfbanen stadig mere kreativ med nye sjove figurer, kiosken blev udbygget mod engen og i 1975 kom Lisbeth Kristensen med som partner i familievirksomheden. Det var også i denne periode at hun mødte og giftede sig med Lars Holmgaard, som hun i 1981 købte Thurø Minigolf sammen med af sine forældre.
Et spændende samarbejde udviklede sig mellem de to de næste mange år. Lars havde, ligesom Lisbeths far Jørgen, hænderne rigtigt skruet på, så der kom nye sjove baner til. Blandt andet Lillebæltsbroen, kænguruen og edderkoppen. De løse figurer rundt om i området er Lars Holmgaards egen idé.
I dag har Lisbeth Kristensen valgt at lade børnene tage over, og har solgt sin anpart i firmaet til dem.
– De har været med altid, og siden de var ganske små har deres gode kreative ideer været med til at gøre Thurø Minigolf til det, det er i dag, smiler Lisbeth Kristensen.

thurøminigolf.dk

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment