Tre gange kongelig fortjenstmedalje på Strandlyst i Lundeborg

Den ældste eksisterende belønningsmedalje i Danmark, Fortjenstmedaljen, blev givet til tre medarbejdere på plejehjemmet Strandlyst i Lundeborg
Bruges

AF PIA SKOVSHOVED

 

Det er ikke hver dag, at en arbejdsplads oplever at tage afsked med en medarbejder efter mere end 40 års ansættelse, og formentlig vil dette ske sjældnere og sjældnere. Derfor er det også i særklasse en præstation, at hele tre medarbejdere inden for få måneder er blevet pensioneret efter mere end 40 års ansættelse på plejehjemmet Strandlyst i Lundeborg.

Og ikke nok med det. De tre trofaste medarbejdere har alle fået overrakt Den kongelige Fortjenstmedalje, som gives for en fortjenstfuld indsats efter mindst 40 års uafbrudt ansættelse hos samme offentlige ansættelsesmyndighed.

De tre medarbejdere er:
Asa Jonasdottir Hansen fra Oure, som er uddannet sygehjælper og har været nattevagt i 40 ½ år, Oure
Dorthe Fruelund Andersen fra Vejstrup, som startede som kokkepige og senere blev ernæringsassistent i samlet 48 år
Gerda Aalund Jensen fra Gudbjerg har været lidt all-round, først som husassistent, herefter i køkkenet og sidst i rengøring og vaskeri. I alt blev det til 49 år.

Dengang i 70erne
Da Dorthe og Gerda startede, boede de på værelser på Strandlyst. Dorthe og Gerda husker, at der var mere ungdomsliv i Lundeborg, og at man kunne hygge sig nede ved stranden.Dorthe husker, at hun fik 4200 kr. udbetalt. Heraf skulle hun betale kost og logi, som udgjorde 6-800 kr. Dorthe kom fra et job, hvor tilsvarende løn var 1500 kr., så hun følte sig meget velhavende. Lønnen blev udleveret i en brun pose med navn på, og man skulle skrive under på, at man havde modtaget lønningsposen. Senere blev det mere moderne, da de fik lønnen på en check. Når det var lønningsdag, sørgede købmanden for at have mange kontanter hjemme, for det var nogle store checks, der skulle indløses.

Man havde fri hver tredje weekend, og når man forlod Strandlyst i sin friweekend skulle man meddele dette til Plejehjemsforstanderen.
Der er ikke mange i dag, der kender begrebet ”delt tjeneste”. Det går ud på, at man møder ind om morgenen, holder fri et par time ved middagstid, og genoptager arbejdet først på eftermiddagen. Dengang var der ikke nogen kompensation for denne opdeling af arbejdstiden, men ingen satte spørgsmålstegn ved det.

Godt kollegaskab
En af de ting, som de tre nu tidligere ansatte fremhæver som grunden til, at det blev til mere end 40 år på Strandlyst, er det gode sammenhold i medarbejdergruppen. De mindes dengang, der blev lavet sommerrevy og en gang om måneden spiste man hos hinanden på skift. Personalefesterne blev der ikke sparet på, og det var altid med ledsager.

Kollegerne bliver da også nævnt, da vi kommer ind på, om der er noget de savner nu, hvor de ikke længere er på arbejdspladsen.

Efter at være gået på pension er Asa faktisk vendt tilbage som afløser, og Dorthe kunne også godt tænke sig at træde til at par timer om ugen. Asa udtrykker med stor overbevisning at:
Hvis man skal være på et plejehjem, skal man være her. Det er en god arbejdsplads.”

 

Papir i lagkagen
Undervejs i snakken dukker små anekdoter op, som f.eks dengang der skulle serveres lagkager. Alt for sent opdagede køkkenpersonalet, at de ikke havde fået fjernet mellemlægspapiret mellem lagkagebundene. En beboer nåede at tage en bid uden af opdage noget, men kagerne kom tilbage til køkkenet, hvor man efter bedste evne forsøgte at pille papiret ud. Lagkager var også i centrum dengang pedellen væltede med et rullebord og alle kagerne lå på gulvet.
Værre gik det med Gerda, som gled i sovsen og brækkede en finger.

Særligt omkring køkkenet kan Dorthe fortælle at beboerne får god gammeldags mad, og på deres fødselsdag får de lov til at vælge dagens meny. Strandlyst har formået at bevare eget køkken i huset.
Køkkenet har tidligere lavet mad til flere plejehjem og skoler i området og de kørte desuden mad ud til 125 beboere. I den periode var de 12 ansatte i køkkenet.

 

Nye tider og nye krav
Men flere gange i snakken fremgår det, at udviklingen på fyrre år er gået i retning af færre hænder, mere pres på den enkelte medarbejder, mindre tid til omsorg for beboerne og flere tidskrævende opgaver med dokumentation, som fjerner fokus fra kerneopgaven.
Manglen på uddannet personale i plejesektoren er ikke gået upåagtet hen, heller ikke på Strandlyst.
Oveni dette er der også en presset økonomi.
Der var mange ting, som man godt kunne ønske sig at have tid til, men det ser svært ud i en tid, hvor der tydeligvis mangler hænder.

Gerda husker, at beboerne tidligere var mere syge og på den måde mere krævende, men et øget fokus på rigtig medicinering har hjulpet beboerne til et bedre liv. De fleste beboere har en somatisk eller psykiatrisk diagnose, og den type beboere kan være en stor udfordring, men samtidig er arbejdet meget givende.

 

Den kongelige Fortjenstmedalje
Om cirka en måned skal Asa, Dorthe og Gerda mødes igen. De skal til Amalienborg og takke for medaljen. Den endelige dato er ikke helt på plads. En tidligere kollega har lovet at være chauffør, og der bliver også tid til at kigge lidt på hovedstaden, bl.a. er der planlagt en rundvisning i operaen.
Medaljerne lod vente lidt på sig, for tronskiftet betød, at medaljerne skulle fremstilles på ny med et billede af Kong Frederik X.
Men d. 18. juni skete det. Medaljerne blev overrakt af plejehjemmets leder, og er da også sat på tøjet i anledning af avisens besøg. Medaljerne er fremstillet af rent sølv med indgraveret navn og vedhængt en dannebrogsfarvet sløjfe.
Man mærker en tydelig stolthed hos medaljetagerne, men også lidt nervøsitet, som måske hænger sammen med den forstående audiens hos kongen. Gerda får på sin egen pudsige måde sagt: ”De fem minutter kan vi vel klare”

Strandlyst må snart på den igen, for inden for nærmeste fremtid går endnu tre medarbejdere på pension også efter 40 års tjeneste, og da mange er tæt på pensionen, kan man måske ligefrem tale om et generationsskifte.

Redaktionen ønsker Asa, Dorthe og Gerda et stort tillykke med hædersbeviset og en god tur til kongeslottet.

 

Om Den kongelige Fortjenstmedalje edaljen
Den kongelige Fortjenstmedalje er den ældste eksisterende belønningsmedalje i Danmark. Fortjenstmedaljen blev indstiftet i 1792 og findes i to grader, i guld og i sølv. Fortjenstmedaljen i sølv gives i dag for en fortjenstfuld indsats efter mindst 40 års uafbrudt ansættelse hos samme offentlige ansættelsesmyndighed. Antallet af tildelinger varierer fra år til år, men de senere år er mellem 1000-1600 personer årligt tildelt medaljen, som dermed er den danske dekoration, som tildeles hyppigst.

 

Foto: Marianne Tolstrup

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment