Tåsinges fårehyrde

Tåsinge er blevet beriget af store flokke af får, der går og plejer frøavlsmarkerne ved Landet og ved Bjernemarksvej. Hvis det står til fårenes ejer, Morten Larsen, kommer der endnu flere får i de kommende år.
1

AF MARTIN RAMSGAARD

 

Til at hjælpe sig har han, Roy, som er en ung border collie. En rendyrket fårehund, og det er tydeligt, at Roy ved, hvordan man holder styr på sådan en flok. Da hunden først får kommandoen på at samle fårene, går der ikke mange minutter, før det meste af flokken står ved siden af Morten Larsen.

– Den her flok er vant til at blive drevet rundt af en hund. Fårene ved godt, hvad der skal ske, så det går forholdsvist nemt, fortæller Morten Larsen, der ejer de to hundrede moderfår, der går de to steder på Tåsinge.

Derfor er det at træne med fårehunden Roy ikke kun en hobby. Den gør det også meget lettere at samle fårene. Som Morten Larsen siger – Jeg kunne da sikkert godt prøve at lokke dem til med lidt brød eller noget, men det ville tage alt for lang tid praksis.

 

De to hundrede får går ikke på markerne for kødet eller uldens skyld. Græssende får er nemlig effektiv pleje af markerne, hvor der produceres frø. Det er nemlig god naturpleje på den gammeldags måde.

– Fårene gør det faktisk bedre, end nogen maskine kan gøre, så det er godt for alle, siger Morten Larsen.

Det betyder da også, at fårene bliver flyttet en del rundt i det sydfynske øhav. Når du sidder med dette nummer af Tøsingen i hånden, er fårene flyttet til Langeland, hvor de skal være en kort tid, inden de sejles ud til øerne Egholm og Bredholm, hvor de også skal lave naturpleje. Her skal de gå til ca. 1. september. Vinteren tilbringes blandt andet sammen med de vilde heste på Sydlangeland, selvom de også skal være indendørs i en kort periode om vinteren.

– Vi er nødt til at tage dem indenfor, men de skal helst gå ude så meget som muligt, fortæller han.

 

Hvis det står til Morten Larsen, så kan vi godt vænne os til synet af fåreflokke på Tåsinge. Han vil nemlig gerne have flere. I første omgang er målet at komme op på 300 moderfår, men på sigt vil han gerne have 400 – 600 får.

– Der er en tommelfingerregel, der siger, at man skal op på fire til seks hundrede for at kunne leve af det, og det kunne jeg rigtigt godt tænke mig, slutter han.

Mange af de to hundrede får er begyndt at få lam. De bliver med tiden leveret til Nr. Søby Kød, og det er sunde lam, der har fået masser af frisk foder. Men lammene kan også godt gøre Roys arbejde sværere, for moderfår kan godt være lidt aggressive over for en hund, når de har lam. Men lige nu er fårehunden i sit es. Den spurter igen afsted, for den havde overset en lille flok, der var trukket ned i hjørnet af marken. Men der går ikke længe, før Roy har samlet hele flokken få meter fra Morten Larsen og tøsingens udsendte.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment