Pedersminde Teglværk lukker til sommer!

Onsdag den 28. februar 2024 fik medarbejderne på Pedersminde Teglværk i Stenstrup at vide, at produktionen af mursten skulle ”lukke midlertidigt, langvarigt.”
IMG_5881

AF TORBEN FROST, DEN LILLE AVIS

 

Allerede dagen efter var rygterne begyndt at svirre i Stenstrup. Derfor forsøgte jeres udsendte straks at få en kommentar fra den øverste ledelse af Egernsund Wienerberger-koncernen, der ejer Pedersminde teglværk. Det lykkedes ikke i første omgang, hvorfor jeg mødte op på teglværket for en kommentar.

 

Chokerede lokale medarbejdere
Selvfølgelig var stemningen ikke i top på Pedersminde Teglværk. Den overraskende melding om ”midlertidig lukning i lang tid (?),” kan være svær at kapere, når man, som medarbejdere lige er blevet mødt med nyheden, og stadig ikke ved om de er ”købt eller solgt.” Måske bliver nogle medarbejdere nemlig overflyttet til et andet af koncernens teglværker.

 

Nogle har hørt at enkelte medarbejdere allerede var blevet tilbudt arbejde ved Strøjer Teglværk ved Assens, men det er foreløbig ganske få af de ca. 30 medarbejdere, der er ansat ved Pedersminde Teglværk. De fleste medarbejdere er bosat i Stenstrup-Kirkeby-området. Det eneste de ved med sikkerhed er, at den 28. juni 2024 lukker produktionen af teglsten.

 

Historisk tab for lokalområdet
Det er klart at medarbejderne bliver berørte, men det gælder i høj grad hele lokalområdet omkring Stenstrup-Kirkeby. Her er der produceret teglsten siden 1700-tallet, og landsbyerne er blomstret op som følge af den lerholdige undergrund, og de deraf opståede teglværker i området. Omkring årtusindskiftet (1900) var der 11 teglværker i og omkring Stenstrup og Kirkeby. Pedersminde har været det sidste eneste teglværk tilbage i området i over 50 år, så det bliver en epoke, der forsvinder, hvis teglværket lukker helt.

 

Industri siden 1868
Det store gennembrud med egnens produktion af teglsten kom i 1868, hvor to nye teglværker så dagens lys. Det var Fromms Teglværk ved Slæbæk og Stenstrup Teglværk, som senere blev omdøbt til Pedersminde Teglværk. Interesserede kan læse meget mere om den lokale teglværkshistorie på fynhistorie.dk, hvor historiker, Hans Nørgaard giver en meget informativ gengivelse af teglværkshistorien i Stenstrup-Kirkeby området.

 

14 Teglværker i tilbage i Danmark
Vores sidste teglværk, Pedersminde, er ét af 14 teglværker i Danmark og ét af de 5 teglværker, som ejes af Egernsund Wienerberger-koncernen. Pedersminde er mellemstort ift. de andre 4 teglværker. De andre værker ligger i Assens og Sønderborg, som er de 2 største, samt i Helsinge på Sjælland, der er på størrelse med Pedersminde, samt et mindre teglværk i Thy. Strøjer Tegl ved Assens er den nyeste del af koncernen, som blev opkøbt så sent som i februar 2023.

 

Verdens største
Koncernen har også teglværker i udlandet, og er en del af den østrigske Wienerberger AG-koncernen, som er verdens største producent af teglprodukter.

 

Årsagen er afmatning i markedet.
Produktionsdirektør, Andreas Kristensen oplyser, at årsagen til den midlertidige lukning er nedgang i byggebranchen i hele Europa på omkring 25%. I 2022-23 godkendte Svendborg kommunalbestyrelse en udbygning af Teglværkets lagerkapacitet af rå-ler, og man har senest givet grønt lys til at nedrive en historisk bygning ved teglværket, for at udvide muligheden for bl.a. oplagringsplads til færdige sten.

 

Alligevel har Egernsund Wienerberger valgt at lukke Pedersminde teglværk midlertidigt. Det skyldes, ifølge Andreas Christensen alene, at teglværket i Stenstrup ikke producerer unikke produkter, og altså ikke at teglværket er umoderne eller lignende. For få år siden er Pedersminde Teglværk overgået til at opvarme de energitunge ovne med 65% grøn biogas i stedet for naturgas.

 

Lukningen er midlertidig og nogle medarbejdere vil blive flyttet til Assens
Egernsunds produktionsdirektør Andreas Christensen lægger vægt på, ”at det er besluttet at lukningen er midlertidig, og der er således mulighed for at genoptage produktionen i Stenstrup, når konjunkturerne vender igen…”

 

Til spørgsmålet om, om medarbejderne vil blive tilbudt andet arbejde i koncernen, svarer Andreas Christensen, at det allerede nu er aftalt med et par stykker, at de flytter med til Strøjer Tegl i Assens. Derudover vil man være opmærksomme på medarbejderne, når der bliver behov for at øge antallet af medarbejdere i Assens, eller ved naturlig afgang samme steds fra.

 

Fortsat salg og lageradministration i Stenstrup
Andreas Christensen fortæller desuden, at der fortsat vil være 4 ansatte i Stenstrup efter lukningen af teglstens-produktionen den 28. juni 2024. Lige nu er der ca. 7 mio. teglsten på matriklen i Stenstrup.

 

I Stenstrup kan vi håbe på, at den internationale afmatning i byggesektoren, og efterspørgslen på teglsten er midlertidig. Samtidig må vi være afklarede med, at der kan gå flere år uden produktion af teglsten i Stenstrup. Desuden gives der ingen garanti for at teglværket starter op igen – selvom konjunkturerne for teglsten vender igen.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment