Øhavets Bevægelsescenter reduceret til en padelhal med tre indendørs baner
AF ERIK JØRGENSEN
Øhavets Bevægelsescenter, et stort og ambitiøst idrætsprojekt, som en projektgruppe præsenterede i foråret 2021 med formålet at styrke fællesskabet og folkesundheden på Thurø og i østre bydel, er nu reduceret til en padelhal med tre indendørs baner ved siden af Thurø Hallen.
– Det store projekt har fået lidt en kold skulder, og alt er sat på hold, erkender Mads Langelund fra projektgruppen.
Det har flere årsager, både politiske, lovgivningsmæssige og økonomiske. Ja, sågar det nye børnehus, der optager en stor del af projektområdet, og hvad skal der ske med plantagen?
– Det er ikke lykkedes, slet ikke. Men vi fornemmer fortsat en energi for at skabe noget aktivitet omkring Thurø Hallen, siger Mads Langelund.
Oplægget var at skabe en helhedsplan/masterplan med fire delprojekter for “tidssvarende aktivitets- og idrætsfaciliter for alle aldersgrupper”, og to udendørs padelbaner og en tennisbane var første skridt. Men forgæves.
– Vi er blevet anbefalet ikke at gå videre på grund af ny lovgivning og regler i forhold til tæt bebyggelse, og for at undgå naboklager, der kunne ende ud i, at udendørs anlæg skulle lukkes, forklarer Mads Langelund.
Han er formand for Thurø Padel, og status er, at han sammen med Thurø Hallen har søgt Svendborg Kommune om støtte til projekt padelhal. Haludvalget gav tommel op i september, men som Haludvalget tilføjer “under forudsætning af, at hverken projektets anlægs- eller driftsøkonomi belaster haludvalgets økonomiske rammer”.
Ifølge Mads Langelund kræver det en kommunal lånegaranti på tre-fire millioner kroner, og ikke blot en million, hvis projektet skal lykkes driftsmæssigt, og han hænger sin hat på, at der i løbet af kort tid skal sættes politisk gang i en facilitetsproces.
– Vi har tænkt os at søge en lånegaranti på fire millioner kroner, og forventningen er, at vi får medvind til padelhallen, oplyser Mads Langelund og tilføjer, “at vi kan måske finde to-tre millioner kroner lokalt”, så anlægs regnestykket går op. –
Vi har på nuværende tidspunkt tilsagn om 1,5 millioner kroner fra blandt andre Fynske Bank, Thurø Sportens Venner, Lokalrådet, ligesom hallen har nogle midler. Men det kræver et større lokalt engagement. Vi skal have gang i lokalsamfundet med borgermøde, modeller for sponsorater og et sponsorløb.
Prisen for en padelhal er seks-syv millioner kroner.
I byen har de en multihal, og på Tåsinge har de jo også en slags Øhavets Bevægelsescenter ved skolen og hallen.
– Det er faciliteter langt fra Thurø og østre bydel, og det er fjollet, at vi skal pendle hele vejen gennem byen og over Svendborgsundbroen. Vi ser stadig et behov for tilsvarende idrætsfaciliteter på Thurø, i østre bydel og oplandet. Derfor er det afgørende, at Svendborg Kommune engagerer sig enten med medfinansiering eller en forhøjet lånefinansiering. Vi har motivationen, fastslår Mads Langelund.
Udviklingsplan for Øhavets Bevægelsescenter
Den oprindelige tanke og et tidsperspektiv 2021-2025:
Projektets omfang sikres i en robust og varieret masterplan for hele området, der i fire delprojekter fungerer, så hvert område kan udvikles hver for sig. Derved er der mulighed for at afslutte hvert område successiv inden for en overskuelig tidsramme.
Opdeling i delprojekter giver desuden mulighed for at tage ved lære af erfaringer undervejs og løbende tilpasse området til de behov og aktiviteter, der gør området levende over tid. Delprojekterne er beskrevet med udgangspunkt i de indeholdte faciliteters fysiske placering, og hvad der for nuværende vurderes mest praktisk at realisere.
En samlet masterplan for Øhavets Bevægelsescenter udarbejdes som det allerførste og vil muligvis justere delprojekternes elementer og rækkefølge. De økonomiske og logistiske muligheder definerer rammerne for og overgangene mellem delprojekterne.
- delprojekt
Masterplan udarbejdes for det samlede projekt med henblik på at sikre synergi og sammenhæng. Oversigtskort med placering af elementer på arealet udfærdiges, herunder andre illustrationer. Fundraising iværksættes. Dialog med Svendborg Kommune. Organisering af foreninger iværksættes. Visuel identitet skabes. To padelbaner forbundet af et fællestorv mellem dem og den eksisterende Thurøhal.
- delprojekt
Hal B samt “lobby” med cafeteria, opholdsfaciliteter og fælles omklædningsfaciliteter for alle foreninger.
- delprojekt
Kunstgræsbane med flere funktioner, herunder atletikfaciliteter. Udendørs aktivitetsområde, med alsidige aktivitets- og legeområder integreret med skoven. Sammenkædning af området med stier og uderum.
- delprojekt
Beachvolley, Pump track og parkeringspladser.
Foto: Erik Jørgensen