Menighedsråd i opråb: Vi får brug for nye kræfter

I Longelse, Fuglsbølle, Skrøbelev Sogn skal hele menighedsrådet erstattes af nye medlemmer, og i Rudkøbing bønfalder formand folk til at stille op, “hvis vi skal bevare vores kirke”
Skærmbillede 2024-09-17 kl. 11.38.23

AF ERIK JØRGENSEN

 

Langelandske menighedsråd i by og på land er udfordret, fordi flere af de nuværende medlemmer trækker stikket ved menighedsrådsvalget tirsdag 17. september.

Derfor kommer menighedsrådene her i opløbssvinget med en klar opfordring til sognebørnene om at stille op, så generationsskiftet og det vigtige kirkearbejde i de enkelte sogne kan sikres.

– Vi stopper alle, forklarer Karl Kristian Rasmussen, afgående formand i Longelse, Fuglsbølle, Skrøbelev Menighedsråd, alvoren.

Situationens alvor bliver ikke mindre af, at sognepræst Ann Kirstine Højstrup tidligere på sommeren fik nyt job som præst i Tornbjerg Sogn ved Odense, og derfor skal afløses.

– Ja, det er selvfølgeligt alvorligt, hvis en ny præst skal begynde uden et nyt menighedsråd, siger Karl Kristian Rasmussen.

 

Janne Riis Petersen og Karin Egemose, henholdsvis formand og næstformand/kasserer ved altertavlen i Rudkøbing Kirke. De har 2,8 mio. kirkeskattekroner årligt at gøre godt med til den daglige drift, lønninger og aktiviteter.

 

På Nordlangeland er udfordringen knap så stor.
– Vi er fem i menighedsrådet, der stiller op til genvalg, men der skal vælges to nye i Hou, en i Stoense og en i Snøde, hvilket vi selvfølgelig håber vil lykkes, siger Birte Bæk, formand i Hou, Stoense, Snøde Menighedsråd – med et lønligt håb, fordi der “heldigvis har været tilflyttere, som har vist interesse i det kirkelige arbejde”.

Der er blevet “prikket” til mulige kandidater, og hun er fortrøstningsfuld.

– Vi skal være glade, hvis vi kan fortsætte med et fuldtalligt menighedsråd, hvilket lige nu ser ud til at lykkes. På selve valgdagen vil det så vise sig, om der er flere, der ønsker at stille op, end vi skal have valgt, som det var tilfældet i 2022. Det ville da være en dejlig mulighed, hvis alle medlemmer af menighedsrådet blev udfordret i et kampvalg, konstaterer Birte Bæk.

Midt på øen, i Rudkøbing Menighedsråd, skal der også vælges nye til menighedsrådet.

– Flere vil genopstille, men vi har i hvert fald brug for tre nye plus suppleanter til at tage over, oplyser menighedsrådsformand Janne Riis Peitersen og bønfalder folk om at stille op, “hvis vi skal bevare vores kirke”.

– Vi skal have nogle kandidater med interesse for kirken og sognehuset. De skal have lysten til at medvirke i et fællesskab, hvor vi har hver vores interesseområder at varetage, og glæden ved at løfte det stykke arbejde, der er kirken, en traditionel del af danskernes liv, en vigtig del af vores kulturarv.

 

Provst Hans Henrik Merrild opridser alvoren, at det er en vigtig forudsætning med fungerende menighedsråd, i det seneste nummer af kirkebladet:

– Hvis ikke der kan vælges et funktionsdueligt menighedsråd, kan tvangssammenlægning med et andet menighedsråd blive løsningen.

Menighedsråd har mulighed for at indgå i samarbejde med hinanden om mange af de opgaver, som skal løses, noget vi godt kunne udnytte mere, end vi har gjort”, skriver han og kikker de langelandske myndige medlemmer af folkekirken dybt i øjnene:

– Overvej, om det ikke er din tur til at tage en periode i dit menighedsråd, så vi selv kan styre den fremtidige udvikling.

 

Set i det lys er det jo interessant, at det netop er Hans Henrik Merrild, der skal afløse Ann Kirstine Højstrup som præst i Longelse, Fuglsbølle, Skrøbelev Sogn. Han indsættes ved gudstjenesten i Longelse Kirke søndag 6. oktober. Det er så op til valgforsamlingen tirsdag 17. september, om han bliver budt velkommen af et nyvalgt menighedsråd.

 

Formandskabet i Rudkøbing Menighedsråd, Janne Riis Peitersen og Karin Egemose, vil meget gerne have kyndige ideer i det nye menighedsråd til en omlægning af kirkepladsen, gøre den smukkere og med et stisystem.

 

Fakta:
Menighedsrådene er arbejdsgivere for alle medarbejdere, undtagen præsten.

Menighedsrådene har ansvar for kirkernes økonomi, bygninger, kirkegårde og anden jordbesiddelse.

De langelandske menighedsråd forvalter tilsammen 25 mio. kr. på årsbasis, og kirkeskatten bliver fordelt af provstiudvalget. Den økonomiske side af sagen er et vigtigt medansvar.

Tid og sted for valgforsamlingerne tirsdag 17. september fremgår i det seneste nummer af kirkebladet for Langeland og Strynø.

 

Foto: Erik Jørgensen

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment