Et vigtigt lokalt valg

Menighedsrådsvalg plejer ikke at udløse den store interesse, men denne gang er det særligt vigtigt i Bjerreby-Landet. Det handler næsten om liv eller død for sognene, og så skal der ansættes en ny præst. I Bregninge sogn er der mere roligt.
menighedsrådsvalg_24

AF MARTIN RAMSGAARD

 

Menighedsrådsvalg plejer ikke at udløse den store interesse, men denne gang er det særligt vigtigt i Bjerreby-Landet. Det handler næsten om liv eller død for sognene, og så skal der ansættes en ny præst. I Bregninge sogn er der mere roligt.

Selvom om der er relativt lang tid til september, og til at der skal være valg til menighedsrådene rundt omkring i landet, så har det i år haft særlig fokus i Bjerreby-Landet sogne. Denne gang bliver der gjort en ekstra indsats for at få folk til at stille op og forhåbentlig få nye medlemmer til menighedsrådet. De fleste af de nuværende medlemmer stopper – mange på grund af alder – og derfor skal der nye kræfter til.

– Hvis vi ikke får et aktivt menighedsråd, bliver næste skridt måske, at Bjerreby-Landet bliver lagt sammen med Bregninge, så Tåsinge bliver et sogn, siger Anne-Dorte Rasmussen, der er næstformand i det nuværende menighedsråd. Hun stopper dog, når valgperioden udløber, det er nu ikke på grund af alder.

Michael Jensen, der er kirkeværge ved Bjerreby Kirke, og som også sidder i menighedsrådet, supplerer:

– Det er altid vigtigt, at der er opbakning til alt lokalt, for ellers er det der pludselig ikke mere. Der er mange kræfter højere oppe i systemerne, der gerne vil nedlægge de små lokale råd, fordi de er dyre og besværlige.

Både Anne-Dorte Rasmussen og Michael Jensen håber, at der kan sammensættes et nyt menighedsråd, som afspejler sognets beboere, og de håber, at nogle forældre fra de mange børnefamilier på øen vil melde sig på banen. Situationen på Tåsinge, både i Bjerreby-Landet og i Bregninge, er nemlig den samme som i resten af landet. Meget få kommer i kirke på en almindelig søndag. Til gengæld er kirken vældig populær med alle de andre ting, der foregår omkring kirken.

– Folk bliver døbt, konfirmeret, gift og begravet i kirken, og så har vi hele tre hold med babysalmesang og både et voksen- og et børnekor, fortæller Anne-Dorte Rasmussen.

– Folk vil gerne kirken, hvis der foregår noget, og det gør der.

 

Stille valg
Der løfter sig traditionelt ikke meget støv på kamppladsen, når der er menighedsrådsvalg på Tåsinge. Faktisk foregår det i så god ro og orden, at mange slet ikke opdager det. Der er slet ikke nogen af de fejder, som enkelte andre menighedsråd har været berygtede for. På et orienteringsmøde i maj kom der f.eks. seks, hvoraf de tre allerede sidder i menighedsrådet. Til sidste valg stemte omkring 20.

– Det kan vi gøre bedre, og det kunne være godt med et menighedsråd, der afspejlede brugerne af kirken og folk i området, siger Anne-Dorte Rasmussen.

Situationen er stort set den samme i Bregninge. Her har man dog samlet kandidater nok til, at der kan vælges et menighedsråd til efteråret.

– Der er ingen panik, og vi mangler måske et par suppleanter. Men vi er allesammen i det grå segment. Vi vil da også meget gerne have nogle unge ind i menighedsrådet, siger Charlotte Troensegaard, der er formand for menighedsrådet i Bregninge. I Bregninge understreger de, at de i øvrigt er godt tilfredse med fremmødet om søndagen, der ligger på 20 – 30 kirkegængere.

Menighedsrådsvalgene bliver annonceret den 20. august, og så er der valg den 17. september, så der er masser af tid til at overveje, om man har lyst til at stille op både i Bjerreby-Landet og i Bregninge. Det nye råd tiltræder den 1. december. For at stille op og stemme, skal man i øvrigt som minimum være medlem af Folkekirken, mindst 18 år gammel og bo i det sogn man vil stille op i. Med mindre man løser sognebånd.

– Det koster jo ikke noget at melde sig ind. I hvert fald ikke i starten. Det kommer først, når man skal til at betale kirkeskat, griner Michael Jensen.

 

Ny præst
En meget konkret opgave, der venter et nyt menighedsråd i Bjerreby Landet, bliver sandsynligvis at ansætte en ny præst, medmindre det lykkes at ansætte en inden den første december.

Selvom det er længe siden, at sognets tidligere præst, Johanne Fauerskov Sloth, gik på pension, er stillingen endnu ikke slået op. I den danske folkekirke må man nemlig ikke søge en ny præst før præstegården er klar til indflytning. Menighedsrådet har længe bøvlet med, at det ville blive alt for dyrt at sætte præstegården i Bjerreby i stand.  Men nu har de løst problemet; rådet har nemlig købt den gamle

præstegård i Landet. Så nu flytter den nye præst ind dér, og præstegården i Bjerreby bliver sat til salg.

– Præstegården i Landet skal bare have revet et par papvægge ned og have nye vinduer, så det kommer til at gå meget hurtigere og er meget billigere, siger Michael Jensen.

– Det betyder så, at præsten flytter tilbage til Landet efter 50 år i Bjerreby, og det kan jo nok give lidt ballade i Bjerreby, siger Anne-Dorte Rasmussen med et skævt smil.

Når præstegården er klar, kommer det næste problem; nemlig at finde en præst. Der er alvorlig mangel på præster i hele Danmark, så dem, der ikke er i arbejde, kan tillade sig at være kræsne.

– Ideelt set vil vi jo gerne have én, som kan trække folk i kirke om søndagen. Det med at der sidder fire gamle damer søndag efter søndag, er jo ikke langtidsholdbart. Samtidig skal det være én, der vil deltage i de ting, der foregår omkring kirken.Hvis det er en, der også har gode ideer,  gør det jo ikke noget, siger Anne-Dorte Rasmussen.

– Vi skal have en, der ikke er alt for sort, men heller ikke alt for moderne.  Det skal være en præst med et åbent sind, så betyder det ikke så meget, om det er en ung eller en gammel, siger Michael Jensen.

Men tingene skal dog flaske sig usædvanligt godt, hvis det bliver det gamle menighedsråd, der kommer til at ansætte den nye præst.

– Det kommer jo til at ligge lige i skæringspunktet mellem de to råd. Men vi må se. Der er ikke frit valg på alle hylder, og hvis den rigtige dukker op, så slår vi til, slutter Anne-Dorte Rasmussen.

 

Hvis du vil høre mere eller har lyst til at stille op til menighedsrådsvalget i Bjerreby-Landet, så ring eller skriv til næstformand Anne-Dorte Rasmussen på tlf.
61 68 33 16. I Bregninge er det formand Charlotte Troensegaard på tlf: 40 11 61 02.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment