Carl Nielsens Camino

En gave til alle, der holder af motion, musik og kulturhistorie
Foto01

AF BIRTE FAHNØE LUND

 

Vi har fået en fantastisk gave på Fyn. Gaven indeholder smukke og unikke vandringer i den fynske natur og landsbyer, lige netop der, hvor den fynske og verdensberømte musiker Carl Nielsen levede og vandrede rundt i sin barndom. Gaven kaldes for Carl Nielsens Camino. Den er 120 kilometer lang fordelt på 12 ruter af forskellig længde.

Undervejs er der lytteposter med komponistens musik og fortællinger om og af Carl Nielsen. Og det giver virkelig god mening af følge i komponistens fodspor, for alle har kendskab til hans dejlige melodier til folkelige sange, børnesange og salmer i højskolesangbogen. Jens Vejmand, Jeg ved en lærkerede og Påskeblomst, hvad vil du her for at nævne nogle få. I den nyeste højskolesangbog er Carl Nielsen repræsenteret med 33 melodier.

 

Alle sanser kommer i spil på Carl Nielsens Camino
Med baggrund i Carl Nielsens humoristiske og poetiske erindringsbog: Min fynske Barndom samt breve og interviews er der skabt en helt vidunderlig vandring, hvor alle sanser kommer i spil. Man går på trampestier med udsigt til marker, skove, søer, enge og åer i smukke naturområder. På vandringen oplever man et lydgalleri fra fugle, insekter og kvæg, der medvirker til at gøre oplevelsen intens og berigende.

Undervejs på de tolv ruter hører man om Carl Nielsens barndom og ungdom. Der er blandt andet fortællinger om de mange spillemandsjob til dansefester og gilder, hvor Carl Nielsen travede et utal af kilometer i hælene på sin far med violinen på ryggen for at spille med i orkesteret. Carl var kun 9 år, da han var med i sit første spillejob. Og der er fortællinger om Carls musikeksperimenter på brændestykker hjemme i Nr. Lyndelse og hans kendte melodier og symfonier. Undervejs lytter vi ligeledes til 34 nytolkninger af Carl Nielsens musik, som er indspillet således, at de passer til de landskaber, man går igennem og til Carls livsfortælling, som man hører om under vandringen.

 

På Carl Nielsens Camino går man på trampestier og grusveje med udsigt til marker, skove, søer, enge og åer i smukke naturområder.

 

Carl Nielsens Camino kommer ikke ud af den blå luft
Det er lyd- og performancekunstneren Tine Louise Kortermand, der er initiativtager og drivkraft bag projektet. Tine har sammen med sine to søstre en familiegård i Øster Skerninge, hvor hun nyder roen, naturen og muligheden for eftertænksomhed.

 

– At det lige blev Carl Nielsen, jeg kastede mig over, var lidt af en tilfældighed. Det var i forbindelse med et andet projekt, hvor jeg kørte rundt i en “guldtraktor” på Fyn og indsamlede historier, som jeg omskrev til sange. Da jeg i den forbindelse besøgte Carl Nielsens barndomshjem i Nr. Lyndelse, fik jeg foræret “Min fynske Barndom” af museumsinspektør Ida-Marie Vorre, og det blev startskuddet til caminoprojektet. Ida- Marie Vorre blev også en kæmpe sparringspartner for mig undervejs i projektet, da hun øste gavmildt af al sin viden om Carl Nielsens liv, fortæller Tine Louise Kortermand.

Tine blev fascineret af Carls Nielsens livshistorie, og som den ildsjæl hun er, måtte begejstringen udmøntes i et projekt, hvor hendes kreative evner kunne udfoldes. At det skulle blive til en 120 kilometer lang camino lå ikke lige i kortene, men da Tine ikke gør noget halvhjertet, endte det med det kæmpeprojekt, vi alle nu har glæde af.

 

Tine Louise Kortermand er inspireret af fællesskab og involvering af lokale kræfter
Det tog fire år at færdiggøre caminoen. Caminoen er gratis for alle takket være de mange fondsmidler, der blev givet til projektet.

Undervejs har Tine interviewet mere end tres personer, som på en eller anden måde har et kendskab til Carl Nielsen. Det drejer sig både om mennesker med faglig viden om ham og om mennesker, der har fået overleveret fortællinger om komponisten og mennesket Carl Nielsen.

Tine har opsøgt samtlige involverede lodsejere på caminoens ruter, og hun er taknemmelig for den velvilje, hun har mødt overalt.

Det er vigtigt for Tine at involvere lokale kræfter i sine projekter, og det er på alle måder lykkedes for hende. Projektets støtteforening, Carl Nielsens Venner, har ifølge Tine været en uvurderlig hjælp til gennemførelse af projektet, da det netop tilfører det ejerskab og fællesskab, som er Tines formål med de projekter, hun står bag.

I kan glæde jer til 12 vandreture og lytteposter på den 120 kilometer lange Carl Nielsens Camino.

Du skal blot downloade app’en Useeum på din telefon. Skriv Carl Nielsens Camino i søgefeltet. Vælg en af de 12 ruter du vil gå, og læs vandreinstruktionen grundigt, inden du går.

App’en er meget overskuelig og let at bruge. Der er oplysninger om overnatningssteder, hvis man ønsker at gå hele ruten uafbrudt over nogle dage. Mulighederne er mange, og ruterne kan opdeles, hvis man ikke kan gå mange kilometer.

Så af sted efter de gode oplevelser, der helt sikkert vil blive berigende for både krop og sjæl. God tur.

NB! Alternativt kan fortællingerne også høres hjemme i sofaen, hvis man har problemer med bentøjet.

 

carlnielsenscamino.dk

 

Foto: Privatfoto

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment