Astronaut Andreas Mogensen modtager H.C. Ørsted prisen

Den 14. august uddeler H.C. Ørstedselskabet i samarbejde med Langeland Kommune forskerpriser og rejselegater på Ørstedskolen i Rudkøbing.
Priser og legater uddeles med støtte fra energiselskabet Ørsted.
Skærmbillede 2024-07-31 kl. 10.32.42

Prisen gives i år til astronaut Andreas Mogensen, der på sin seneste rumfærd for ESA (European Space Agency) var udpeget som Mission Commander for den internationale rumstation, ISS. Andreas Mogensen har, som videnskabsmænd på Ørsteds tid, brugt sig selv i videnskabens tjeneste. Hans eksperimenter har bl.a. søgt

ny viden om, hvordan længere ophold i rummet påvirker søvnmønstre og døgnrytmer samt muskel- og knoglesundhed, overvågning af miljøændringer på jorden og testet nye teknologier inden for robot- og rumteknologi.

Under opholdet var Andreas meget aktiv i samspillet med studerende og offentligheden gennem live uddannelsesevents og sociale medier. Han delte sine oplevelser og udførte videnskabelige demonstrationer og skabte dermed forøget opmærksomhed og interesse for rumvidenskab og STEM-uddannelser (Science, Technology, Engineering, and Mathematics).

 

Følgende priser bliver uddelt:

H.C. Ørsted forskerprisen på 50.000 kr. samt et kunstværk af kunstneren Sabine Majus Hansen.

 

To forskertalentpriser på hver 10.000 kr. uddeles til yngre forskere på danske universiteter. Der er i 2024 lagt vægt på kandidater, som arbejder med anvendelse af kunstig intelligens i teknologi for mennesker. Priserne gives i år til:

 

Kasper Tolborg er adjunkt på Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet.
Hans forskning omhandler design af materialer ved hjælp af computersimuleringer. Her arbejder han på at udvikle kunstig intelligens i samspil med kvantekemi til at forudsige nye materialer med anvendelse i den grønne omstilling, herunder i batterier og sensorer.

 

Vinay Chakravarthi Gogineni

Vinay’s forskning fokuserer på at udvikle ansvarlige kunstig intelligens-teknologier, der beskytter den enkeltes privatliv i overensstemmelse med dataregler såsom GDPR. I samarbejde med Odense Universitetshospital (OUH), udvikler han tidlige sygdoms-detektionssystemer til kræft og demens.

 

Der uddeles ligeledes 4 studielegater på hver 25.000 kr. i år.

To studielegater inden for naturvidenskab:

 

Mira Svarre Nielsen studerer Life Science og Teknologi på DTU og skal det kommende år studere på Sydney Universitet (The University of Sydney).

 

Emma Groot er indskrevet på Molekylær Biomedicin på Københavns Universitet og rejser til University of Melbourne i Australien.

 

To studielegater inden for humaniora:

Marie Thomsen studerer Cognitive Science på Århus Universitet og rejser til University of Victoria i Canada.

Meltem Isabel Yldirim studerer Kommunikation og IT på Københavns Universitet og skal det næste år dygtiggøre sig på Sungkyunkwan University i Sydkorea.

 

På dagen uddeles tillige to skolelegater til dygtige elever fra Ørstedskolen:

 

Mathilde Krogh Jensen Welcher inden for naturvidenskab. Hun har stor interesse for særlig matematik.

 

Christian Bondo Uhrenholdt inden for humaniora. Han er særligt engageret i sprog og musik.

Det er Sydbank Fonden, der giver 1.500 kr. til hvert skolelegat.

 

Formanden for priskomiteen, professor Jacob Østergaard, DTU, siger:

– Jeg glæder mig over, at vi kan tildele årets H.C. Ørstedpris til Andreas Mogensen, som har bidraget væsentligt til rumforskningen, og som samtidig på eminent vis har formidlet sin indsats til den brede befolkning.

 

Anne Mette Mosekjær Søndergaard, Head of Public Affairs Danmark i Ørsted og medlem af priskomiteen, udtrykker sin glæde over at kunne støtte fremragende forskere og unge, der søger ud for at uddanne sig på højeste niveau.

Anne Mette Mosekjær Søndergaard udtaler:

– I Ørsted hylder vi nysgerrigheden og interessen for naturen, og vi er stolte af at kunne støtte nutidens og fremtidens innovative kræfter i H.C. Ørsteds ånd. Kloden og klimaet har brug for nye, lyse ideer, og vi håber, at H.C. Ørsted Selskabets uddelinger vil pirre de kommende generationers interesse for naturvidenskaben.

 

Langelands Borgmester Tonni Hansen udtaler:

– Der er grund til at huske på og fejre H.C. Ørsteds store arbejde med naturvidenskab, da det stadig er relevant. Også derfor ser jeg frem til prisoverrækkelsen, hvor vi traditionen tro bliver klogere på nutidens udvikling inden for naturvidenskab.

 

H.C. Ørsted Selskabet blev i 2004 stiftet i Rudkøbing, hvor H.C. Ørsted blev født i 1777.

Det er selskabets formål at gøre børn og unge interesseret i naturvidenskab. Det er H.C. Ørsteds nysgerrighed, passion og interesse for naturen, der gør det nærliggende at knytte hans navn til nye måder at udforske naturen på.

Det er H.C. Ørsted Selskabets priskomité, der har udvalgt såvel prismodtagere som legatmodtagere. Rejselegaterne kan søges en gang om året.

 

Efter prisoverrækkelserne vil Andreas Mogensen holde en festforelæsning.

Modtagerne af forskertalentpriserne vil ligeledes præsentere deres forskning

 

Foto:ESA/NASA

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment