Thurø skal være den grønne bæredygtige ø

Thurø Grønne Nabofællesskaber blev stiftet i naturanlægget bag Bergmannhus i september sidste år, og formålet er at skabe lokalt netværk og få endnu flere bæredygtige aktiviteter ud i lokalsamfundet. Grønne Nabofællesskaber er for alle, der ikke længere har tålmodighed til at vente på, at andre handler på den grønne omstilling. 
BRUGES

AF ERIK JØRGENSEN, Redaktør – THURINEREN

 

Thurø Grønne Nabofællesskaber er en gren af en landsdækkende græsrodsbevægelse, der på lokalt initiativ slog rod ved en komsammen i naturanlægget bag Bergmannhus en søndag eftermiddag i september sidste år.

– Vi var vel 13-14 stykker, unge familier, midaldrende, ældre og et par børn. Stemningen var god, og alle var interesserede i, at vi kom i gang med at gøre noget konkret. Så Thurø Grønne Nabofællesskaber blev stiftet der, fortæller Hanne Thøger, der som så mange andre thurinere er tilflytter og bor i Snævringen.

Indtil videre er der dannet tre undergrupper: Vi mødes med mad, kvashegn og biodiversitet. Men Thurø Grønne Nabofællesskaber vil også her i foråret og hen over sommeren have et godt øje til herlighederne i Fru Fiskers plantage, der ligger som vild natur ved siden af Thurø Boldklub.

– På baggrund af, hvad vi finder ud af, vil vi foreslå kommunen små naturforbedringer, der kan skabe grundlag for mere natur i området. Til gavn for insekter og sommerfugle og give gode oplevelser for hele familien, siger Hanne Thøger og tilføjer, at “kommunen er positiv over for at se nærmere på vores forslag”.

Fokus er på øget biodiversitet i fauna og flora, altså dyre- og planteverden, som er gensidigt afhængige af hinanden – og tingene skal gro op nede fra.

Øjnene stråler om kap og begejstringen er stor hos “trekløveret”, Hanne Thøger, Helle Hasle og Tove Humaidan, da de viser Thurineren rundt i plantagen og fortæller om mulighederne. I håbet om i naturens tjeneste at finde et firkløver.

– Mon ikke der er en del, der har det ligesom mig, og hvis ikke hele tiden, så fra tid til anden?

Jeg tænker på den følelse af magtesløshed, tristhed og bekymring, jeg indimellem kan blive grebet af, når jeg læser om klimaet og det mere og mere urolige vejr i verden. Naturen, der lider pga. os mennesker. For går det ikke bare alt, alt for langsomt med at reducere udledningen af drivhusgasser? Går det ikke bare alt, alt for langsomt med den grønne omstilling? For landbruget, for industrien, for dig og mig?

Samtidig ved jeg også godt, at det ikke hjælper en pind at føle sig magtesløs og trist. Det bliver man kun passiv af, siger Hanne Thøger.

 

Fakta:

Grønne Nabofællesskaber er en undergruppe af Omstilling Nu:

“Grønne Nabofællesskaber har til formål at skabe lokalt netværk for omstillings interesserede folk og familier. Vi ønsker at hjælpe folk til at finde grønne ligesindede, der hvor du bor, og få endnu flere bæredygtige aktiviteter ud i lokalsamfundet.

Grønne Nabofællesskaber er for alle os, der ikke længere har tålmodighed til at vente på, at andre handler på den grønne omstilling. Fællesskaber, hvor vi sammen lokalt med andre kan gøre en konkret forskel, hvor vi bor og færdes”.

 

Fakta:

Thurø Grønne Nabofællesskaber har indtil videre tre initiativgrupper:

Vi mødes med mad. Vi ønsker, at vores fællesskab skal byde på mere end en facebookgruppe, så vi mødes ca. en gang om måneden og har bæredygtige hverdagsretter med hjemmefra. Man definerer selv, hvad bæredygtig mad er. Her får vi velsmagende ideer til at justere vores kost til gavn for klimaet, og vi får planlagt og talt om vores andre projekter. Og vi hygger os.

 

Kvashegn.

Vi undersøger mulighederne for at etablere kvashegn til thurinernes gren-

affald. Et kvashegn består af to rækker af pæle med ca. 1⁄2 meter imellem, hvor man kan placere grenaffald. Kvashegnene kan gøre gavn på mange måder. For eksempel som levesteder for insekter, fugle og pattedyr, og hegnet kan skabe læ, lagre CO2 og spare transport til genbrugspladsen. Helle Hasle har haft besøg af Miljø og Teknik, Svendborg Kommune, vedr. anlæg af kvashegn bag Bergmannhus.

 

Biodiversitet.

I første omgang arbejder vi med mere natur i vores haver. Lørdag 3. februar inviterede Lotte og Arne Bruun på havevandring i deres egen have og viste forslag til tiltag, som vi kan gøre om vinteren. For eksempel havedam, sandbede, stendiger, træruiner. Sådanne havebesøg kommer vi til at arrangere flere af.

 

Læs mere på facebookgruppen Thurø Grønne Nabofællesskaber, hvor det er muligt at lade sig inspirere og give sin mening til kende og komme med forslag til nye initiativer, som for eksempel byttemarked, delebilsordning, samkørsel, energiløsninger, værktøjsdeling… You name it!

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment