Hvordan skaber man et godt lokalsamfund?

Hvad er i grunden et lokalsamfund? Man hører om områder og landsbyer, som har et helt særligt fællesskab, hvor der sker en masse.
1

AF SALLY GOINGS DARRE

 

Jeg har læst, at amerikanske sociologer har optalt 94 forskellige definitioner af begrebet lokalsamfund, så svaret er ikke så ligetil. Men hvad er det, der er på spil, når et lokalsamfund trives?

Det er spændende at dykke ned i, og det får jeg og de 10 andre frivillige mulighed for at undersøge og forhåbentlig finde nogle svar på, når vi i de kommende år som styregruppe skal følge og bidrage til det kommunale projekt for områdefornyelse af Lundby og Landet.

 

Området er udvalgt som det lokalområde, der i de kommende år får mulighed for at bruge 7,4 mio. kr. til udvikling. Og det er os, der bor i lokalområdet, som skal foreslå indsatser og vælge, hvordan pengene skal prioriteres.

 

Hvad har vi til fælles i lokalområdet?
Hvis jeg ser nøgternt på det, vil jeg koge det ned til fire ting; hinanden, vores mødesteder, vores veje og vores grønne områder. I områdefornyelsesprojektet er området defineret som de to landsbyer. Men hvad er det, os i Lundby og Landet har til fælles? Hvad skal vi værne om?

 

Siden projektets kick-off arrangement er der kommet en række forslag til indsatser fra lokale. Der melder sig et klart billede; størstedelen af forslagene handler enten om fællesskab, grønne områder og byens rum eller ønsker om at forbedre muligheden for at færdes til fods og regulere trafikken.

 

 

Men hvordan skaber man så mere fællesskab, grønne områder, byrum og forbedret færdsel?
Det kræver i hvert fald, at vi går sammen. Fællesskaber kan ikke skabes udefra, de skal dyrkes og plejes af deltagerne. På vores første møde i styregruppen fik vi afklaret, at vi repræsenterer begge byer og også forskellige aldre og køn. Men vi talte også om, hvordan vi får hørt flere beboere om ideer og input. For hvordan kommer man i snak med folk fra lokalområdet, som ikke lige er naboer, venner eller bekendte?

 

I Lundby er skolen det største fælles mødested, og i Landet er det Dagli’ Brugsen. Her er det oplagt at dele information. Men hvordan kommer vi ellers i tale med hinanden i lokalområdet?

 

Jeg håber, at der møder mange op, når der igen er et fælles arrangement om projektets indsatser torsdag d. 14. november kl. 17-20 på skolen i Lundby.

Du kan følge projektet på www.deltag.svendborg.dk, hvor du også finder kontaktoplysninger til kommunens projektleder. Men du må også gerne kontakte mig, hvis du har input til det, du har læst.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment