Tanker fra mit køkken

Nu begynder efteråret så småt at indfinde sig og med det også tiden, hvor man kan høste alverdens afgrøder. Både dem man selv har avlet og dem, som man kan finde i naturen.
1

AF JOHN MARIUS JØRGENSEN

 

Mange synes, det er spændende at gå på svampejagt i skoven, men det kræver lidt viden og erfaring for ikke at komme til at samle svampe, som er giftige. Det er også ved at være populært at finde spiselige ting på stranden og i vandet. Men også her skal man være lidt forsigtig.

 

I haven bugner frugttræerne med frugt, som giver mulighed for at samle forråd til vinteren. Æbler er fantastiske at tørre, så man har frugt til vinteren. Tørrede æbler er også en fremragende erstatning for slik, da de smager dejligt. Eller hvad med dejlig æbleflæsk, som spises med groft rugbrød? En ret, som desværre er ved at gå i glemmebogen. Der kan laves æblekage eller -grød. Blommer kan syltes, så man har til desserter til vinter. Mulighederne er mange.

 

Jeg er bestemt ikke havemenneske, så det eneste, jeg har en smule succes med at dyrke, er squash. Det er en taknemmelig grøntsag. Den kræver ikke ret meget pasning, og den giver gavmildt stort udbytte, så det kan være svært at få brugt alle sine squash. Squash smager ikke af ret meget og tager gerne smag fra det, man evt. blander dem med. Jeg bruger dem som fyld, når jeg laver æblegrød, man skal bare huske at skrælle dem. Når de koger sammen med æblerne, tager de smag fra disse, og de koger gerne ud sammen med æblerne. Sørger man for, at æblegrøden er tyk nok, er den også god til at lægge en æblekage af. Der kan også blandes lidt rå squash i frugtsalaten. Laver man sin egen tzatziki, kan man med fordel bruge halv agurk, halv squash. Når jeg laver hjemmelavet agurkesalat, bruger jeg også 50/50 agurk og squash. Igen er det kun fantasien, der sætter grænser, og det er sjovt at eksperimentere lidt.

 

Jeg er på det sidste begyndt at lave en meget mager ”mayonnaise”, og opskriften kommer her: 3 hårdkogte æg, 3 spsk. olie, 1 tsk. Dijon sennep, 2 spsk. eddike, 1-2 spsk. vand, salt og hvid peber. Det hele kommes i en blender og blendes, til det er cremet og glat. Dette var grundopskriften, men jeg er begyndt at komme kogt skrællet squash med, når jeg blender ”mayonnaisen”. Man skal bare sørge for, at squashen er godt afdryppet, inden man kommer den i blenderen sammen med æggene, og så skal man udelade det vand, der er nævnt i opskriften.

 

Og sørg nu for at nyde eftersommeren.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment