Lokal kunstner i Gudbjerg, der hylder det skæve i mennesket

I et smukt, gammelt, gult bindingsværkshus på Byvej i Gudbjerg, har den lokale kunstner Trine Fro Segeberg Poulsen hjemsted og værksted.
BRUGES

AF TASCHA BRANDT SCHØSLER

 

 

I Trine Fro Segeberg Poulsen kreaværelse på første sal, (et kreaværelse som ethvert menneske med en kreativ åre ville sukke længselsfuldt efter selv at eje), maler og former Trine badedamer, fiskere og alskens andre skæve personligheder ud af ler. Alle sammen har de en finurlighed, skævhed og elskværdighed over sig, og de inviterer modtageren til at udfordre sig selv, til at se det skønne i det uperfekte.

 

 

Trine møder mig med åbne arme, da jeg har banket på den gamle dør i huset. Det er som at træde ind i en lille tidslomme, når man står på Trines idylliske gårdsplads, med det stråtækte gule hus som baggrund for de skønne sommerblomster, der gemmer sig i hver en krog. Efter en rundvisning i hendes kreaværelse på 1. salen samt i udstillingsrummet, der ligger i en separat bygning ved siden af huset, sætter vi os i den grønne oase af en baghave, der gemmer sig bag huset. Et par høns trisser rundt i en lille mobil hønsegård på græsset og vi kan kigge ud over en smuk grøn græsmark, der ligger uden for haven, mens vi tager en snak om Trines værker og kreative sjæl.

 

 

Trine spreder glæde
Trine flyttede til Gudbjerg fra København for 20 år siden med sin mand, Steffen Büchner Poulsen, for at læse til lærer på Den Fri Lærerskole, og siden da har hun arbejdet som lærer. Først på en skole på Langeland og de seneste 9-10 år på på Gudbjerg skole i indskolingen. Før hun blev lærer, arbejdede hun på en psykiatrisk afdeling på Bispebjerg Hospital som Social og Sundhedsassistent, hvilket Trine beskriver som et hårdt arbejde:
– Vi dækkede nordvestkvarteret på afdelingen. Det var tungt at være sammen med så syge mennesker. Det tog meget af mig. Så jeg valgte at blive lærer i stedet. Mine forældre er også lærere, så jeg kender det hjemmefra. Det der med at være sammen med glade børn og være med til at give børnene glæde, det gør noget godt for mig. Og det med at skabe glæde for andre, det er også noget jeg synes jeg naturligt har med i de værker jeg laver. Det er ikke noget jeg bevidst forsøger at få frem, men mange siger, at man bliver glad af mine værker, og det betyder meget for mig, fortæller hun.

 

 

Den kunstneriske åre
Trines kunstneriske interesse blev næret af en opvækst i en kunstnerisk familie i Nordjylland:
– Min mor har været glaskunstner og haft en butik, og min far maler meget. Der har altid været mange fortællinger derhjemme, min far har fortalt mange historier og mig og mine søskende har haft eventyruniverser i vores leg ved skoven og vandet. Og så har vi bare altid tegnet og været kreative sammen derhjemme. Så på den måde har jeg altid haft det med mig at være kreativ, siger Trine.

 

 

Igennem årene har Trine været mange forskellige kreative genrer igennem; tegning, syning, strikning osv.. For tiden er det dog keramik, der fylder mest for Trine. Af og til maler hun også, og hvis der er tid i overskud, kan hun finde på at dekorere gamle jagttrofæer. Men det kan sagtens være, at hun sidder med noget andet mellem hænderne om et år, for Trine er nemlig god til at lade sig føre frit med i den kreative proces. Hun følger med værket, så at sige, og ikke omvendt. For Trine er den kreative proces ikke kun en måde at udtrykke sig på, men også en form for meditation, det er “balsam for sjælen”, som hun siger.
– Hvis det har været en hektisk dag på arbejdet, så er det en god måde at få sig selv ned og lige få afsluttet dagen på, siger Trine. Oftest tuner hun ind i den kreative proces med en kop varm kaffe og måske lidt jazzmusik i baggrunden og inden hun får set sig om, er der gået flere timer.

 

 

Det skæve i mennesket
Trine kreerer både vaser, kopper, fade og andet ud af ler, men særligt hendes menneskelige figurer fanger ens opmærksomhed, når man træder ind i hendes udstillingsrum, hvor Trine i øvrigt også har plads til hendes egen keramikovn. Har man set Trines figurer kan man sagtens se den kærlighed hun har til det skæve og unikke ved mennesker.
– Jeg er fascineret af mennesker og udtryk og vores forskelligheder. Altså dét, at vi kommer fra det samme og så alligevel er vi så forskellige. Jeg har altid været fascineret, når jeg sad et eller andet sted og bare kunne kigge på mennesker. Jeg bliver optaget af det skæve og det grimme i os mennesker. Men også at der er noget pænt i det grimme, siger Trine. Hendes figurer er netop ikke glansbilleder, men viser mennesker med skæve, finurlige og til tider grimme træk. På samme tid udtrykker figurerne også glæde, positivitet, tænksomhed, og måske også lidt naivitet, som Trine selv bemærker.
– Der er nogen der kan sige om det jeg laver: ‘Ej, hvor er det grimt – det er altså ikke negativt ment – men det er virkelig grimt’. Og det er heller ikke negativt for mig. Vi mennesker er jo netop ikke bare pæne – vi har alle noget vi synes mindre godt om ved os selv. Og så kan vi lige så godt elske det vi har, siger Trine med et grin.

 

Trine oplever, at hendes figurer taler til folk i alle aldre og hun oplever at folk kan genkende personer, de selv kender, i hendes figurer og billeder:
– Sådan er det specielt med børn. Der er så mange børn, når de ser på nogle af billederne, så siger de fx ‘ej, se, det er jo farmor!’. De finder personer de selv kender i mine billeder. Så har jeg lige ramt et særligt træk, som er noget de genkender. Dét synes jeg er sjovt.

 

Trine håber, at hendes værker kan være med til at bringe glæde ind i folks liv:
– Nu har jeg jo været ude på rigtig mange markeder. Det jeg hører folk sige er, at mine værker er noget man bliver glad af. Det er ikke noget jeg specifikt er gået efter, når jeg har lavet mine værker, men jeg synes det er rigtigt. Og jeg synes egentlig det er rart at høre, at jeg måske kan gøre en forskel på den måde, lyder det fra kunstneren som samtidig håber, at hendes værker kan rykke lidt ved et eller andet ved at skabe kontrast til alt det pæne eller som hun siger med et glimt i øjet:
– Nogen gange kan det godt blive lidt for pænt. Så er det godt at kunne skabe lidt fis og ballade eller lidt kant til et ellers pænt hjem.

 

 

Glæden ved at videreformidle
Selvom Trine både sælger og udstiller hendes værker rundt omkring i landet, holder hun fast i, at hendes kreative aktiviteter forbliver en hobby og ikke skal være en levevej. Hun er meget glad for at være skolelærer, hvor hun som billedkunstlærer også får stor glæde ved at undervise børnene i kreative genrer og processer og Trine tillægger undervisningen stor værdi:
– Det er jo med til at udvikle børnene på mange måder og en vigtig proces i at blive ved med at tænke kreativt, finde løsninger og bevare nysgerrigheden. Der er stor dannelse i det.

 

Mød Trine i Gudbjerg Husflidsforening
For nylig har Trine også påtaget sig opgaven at afholde kurser i keramik i Gudbjerg Husflidsforening:
– Det var sjovt, at undervise de voksne, det var en helt ny situation for mig. Jeg er jo vant til børn. Jeg blev nærmest helt paf, fordi de lyttede jo! Der var næsten for meget opmærksomhed på en gang, siger Trine og griner. Trine er derfor også klar med nye hold i husflidsforeningen i den kommende sæson, med kurser for både børn og voksne.

 

Og netop husflidsforeningens mange nye aktiviteter og de mange lokale kunstnere, der efterhånden er, fremhæver Trine som værdifuldt for lokalsamfundet:
– Jeg synes det er vigtigt og jeg synes det er fedt, at bo i en by, hvor der er mange kreative sjæle. Det er med til at give liv i byen, at der er nogen der laver noget kunstnerisk – så det ikke kun er håndbold vi kan, siger Trine og smiler.

 

Foto: Marianne Tolstrup

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment